Obsah
Úvod
5
Proč jíst syrovou stravu?
8
Přirozený způsob života znamená být v souladu s kosmickými
rytmy a živly
9
Několik zásad dobrého stravování
12
Základní suroviny
15
Obilné vločky
15
Planetární kuchyně Arthura Hermese
16
Celá zrna ke klíčení 17
Luštěniny
17
Zelenina
18
Plané byliny určené k jídlu a sběr bylin
19
Čerstvé a sušené ovoce
21
Ořechy
21
Semena
21
Panenské oleje a máslo
22
Sůl 22
Ke slazení
22
Mléko a domácí mléčné výrobky
23
Voda
27
Kuchyňské nádobí 28
I.
Nápoje.........................................................................32
Ovocné, zeleninové a bylinkové šťávy,
kvašené nápoje
32
Chlorofylový nápoj z mladého ječmene
32
Bylinkové kvašené limonády 35
Bezová kvašená limonáda
35
Bylinkové voňavé vody
38
Rakytníková šťáva 38
Rakytníková limonáda
41
Syrová rakytníková šťáva
41
Rakytníkový bylinkový čaj 42
Zázvorový čaj s rakytníkem 42
Ovocné „čaje“ teplé i vychlazené
42
Šípková šťáva 45
Šťáva z tropického ovoce
46
Rybízový džus, džusy z ostatních bobulovin a plodů 47
Rybízový džus
48
Jablečný mošt
49
II. Mléčné
koktejly.........................................................50
Jahodový koktejl s chia semínky
51
Borůvkový koktejl
51
Malinový koktejl
51
Meruňkový koktejl s vločkami
52
Banánový koktejl s kešu oříšky a datlemi
52
Banánový koktejl s chia semínky
52
Jahodový koktejl ze syrovátky
52
III. Jogurtové nápoje -
lassi.................................................53
Banánové lassi s chia semínky a
rozinkami
54
Banánové lassi s ovesnými
vločkami
55
Jahodové lassi s mátou 55
Borůvkové lassi se skořicí
55
Malinové lassi s vločkami
56
Rybízové lassi se slunečnicovými
semeny a vločkami
56
Meruňkové lassi
56
Ostružinové lassi s mandlemi 56
Lassi z blum a švestek 57
Příprava domácího jogurtu
57
Jogurt s ovocem a semínky 59
Jogurtová „lučina“
60
IV. Syrové kaše
.............................................................61
Kaše zimní
64
Kaše s naklíčeným obilím
64
Kaše letní
64
Kaše s tvarohem a smetanou 65
Křemelina
66
V. Syrové polévky
........................................................ 67
Česnečka mé staré mamy ze slovenských kopanic
68
Cuketová polévka
70
Cuketová polévka bílá
70
Polévka z topinamburu
70
Špenátová polévka 70
Mrkvová polévka
71
Polévka z bílé nebo černé ředkve
71
Bílá polévka zelná
72
Polévka z tuřínu
72
Letní osvěžující polévka (3 porce)
73
Polévka z růžičkové kapusty 73
Mangoldová polévka 73
Mangoldová (špenátová) polévka s
rajčaty
74
Hrachová polévka
74
Čočková polévka
75
VI. Konzervace
ovoce...................................................75
Syrové
marmelády
75
„Zavřeniny“ 76
Sušené ovoce
78
Švestková povidla
79
Hrušková povidla
79
VII. Likéry, vína, octy
................................................. 80
Třešňový likér
80
Likér z trnek 82
Rakytníkový likér
82
Domácí víno 83
Octy
84
Jablečný ocet
84
Kopr v octu 84
Šípkový ocet
85
VIII. Saláty ..................................................................86
Pampeliškový salát
86
Salát z polníčku
86
Hlávkový salát s ředkvičkami a pórkem
87
Hlávkový salát s rajčaty
87
Šopský salát 88
Okurkový salát s mátou
88
Hlávkový plněný salát aneb „francouzské“ zahradní
stolování 88
Hunův korejský salát 89
Strouhaná mrkev s jablky
90
Celer s ořechy
90
Jablka, mrkev, kousek červené řepy 91
Černá nebo bílá ředkev s rajčaty
91
Zeleninová pomazánka
91
IX. Nakličování
semen..................................................92
X. Kvašení - fermentace
...............................................94
Klasické kvašené zelí 94
Kvašená zelenina – pickles
96
Fermentovaný zázvor
98
Kvašená zelenina s luštěninami
98
Rostlinná másla
100
Slunečnicová pomazánka „majonéza“ 100
Jogurtová omáčka
100
Bylinková sůl 101
XI. Polosyrová
jídla.....................................................101
Polosyrová „rizota“
101
Rýže se sušenými rajčaty
a naklíčeným mungem (2 porce)
102
Pohanka
102
Pohanka se zelím
103
Rýže se špenátem
103
Jáhly s čerstvými rajčaty
104
Těstoviny
104
Rajčatová omáčka
105
Těstoviny s pestem a rajčaty 105
Bazalkové pesto
105
„Polosyrové“ polévky
106
Boršč
106
Krkonošské kyselo
106
Placky a palačinky
107
Francouzské galletes 108
Fermentované palačinky dosy 109
Turecké placky
110
Žitný kváskový chléb 112
Jak pečeme kulatý bochník v peci
115
Co na svačinu a na cesty
116
Mamaliga
117
Sladkost z kakaových bobů 119